Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:


Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Onze pijlers

Ondersteuning bij chronische ziekte

Wanneer je geconfronteerd wordt met een chronische ziekte is dat uiteraard een bittere pil. De Kolibrie biedt voor deze mensen én hun naasten een luisterend oor, de mogelijkheid om even tot rust te komen en ondersteuning.

De Kolibrie is als het ware een noodzakelijke aanvulling op de medische behandelingen. In de medische wereld is men voornamelijk gericht op genezing (cure). In het inloophuis richten we ons veeleer op zorg en ondersteuning (care).

Deze zorg stelt het verlichten van klachten en het “helen” van de mens voorop. Wij gaan ervan uit dat wij mensen met een chronische ziekte laten ervaren dat zij, ondanks de ziekte, midden in het leven kunnen blijven staan. Dit geldt voor mensen die gedurende of na hun ziekte zich dienen aan te passen aan veranderende leefomstandigheden en voor mensen voor wie de laatste levensfase is aangebroken.

 

Aandacht voor mantelzorg

De Kolibrie wil er ook zijn om mantelzorgers te ontlasten.  Niet alleen de chronisch zieke wordt geconfronteerd met heel wat uitdagingen, ook wie als naaste met een langdurige aandoening geconfronteerd wordt, krijgt heel wat voor de kiezen. Wat een mantelzorger precies allemaal doet, staat niet vast. Het kan bij iedereen weer anders zijn, dit hangt niet alleen van het ziekteverloop af, maar ook van de betrokkenen zelf.
Doordat mantelzorgers graag goed willen zorgen voor hun dierbaren merken ze signalen van  eigen overbelasting en eigen rouwproces vaak laat op. Nochtans kan je pas voor iemand anders zorgen als je voldoende momenten hebt waar je je eigen batterijen weer kan opladen. Zorgen voor een ander is moeilijk vol te houden, hoe graag je dat ook wilt, als je zelf overbelast bent.
De Kolibrie voorziet praktische steun, geeft advies waar gevraagd en ontlast - door de inzet van vrijwilligers -  de mantelzorger in zijn/haar dagelijkse taken.


Rondom verlies

Je kan chronische ziekte, verlies van gezondheid, moeten ‘mantelzorgen’… niet los zien van verlieservaringen. Mensen die nood hebben aan steun in hun verliestraject en rouwproces kunnen in het inloophuis terecht. De Kolibrie biedt door begrip, persoonlijke gesprekken, lotgenotencontact... een veilige plek. Op regelmatige basis worden er ook workshops en lezingen gegeven rondom verlies en rouw. Ook is er een rouwgroep die regelmatig samenkomt.